sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Sipuli-ricottapiiras

Sipulitortun lisäksi löysin vanhoista reseptiarkitoista toisen syksyisen hittiohjeen: sipuli-ricottapiiraan! En uskaltanut käyttää pakastekarpaloita, koska pelkäsin että piirakka vettyy mutta kuivattujen karpaloiden kanssa toimivat ainakin erinomaisesti. Ohje on alunperin vuoden 2004 Suomen Kuvalehden Gourmet -ruokajulkaisusta (3/04), jolle resepti on kulkeutunut Italiasta englantilaisen ruokatoimittajan kautta. Viiniksi lehti suosittelee kuivaa valkoviiniä tai pehmeää, keskitäyteläistä punaviiniä. Meillä tarjottiin muistaakseni chardonnayta.




Sipuli-ricottapiiras
(6-8 palaa)

750 g tuoretta ricottajuustoa
3 rkl oliiviöljyä
350 g sipulia
4 valkosipulinkynttä
pari oksaa salviaa
4 kananmunaa
5 rkl vastaraastettua parmesaania
1 rkl Maizenaa
1/2 tl vastarouhittua pippuria
1/2 tl suolaa
150 g karpaloita
100 g voileipäkeksinmuruja
3-4 rkl sulatettua voita

Valuta ricotta hyvin sideharsolla varustetussa siivilässä. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet ja leikkaa ainakin 10 salvianlehteä hienoksi. Kypsennä sipulit oliiviöljyssä pannulla, mutta älä ruskista. Lisää valkosipuli ja salvia.

Vatkaa sekaisin munat, ricotta, parmesaani, Maizena, suola ja pippuri (esimerkiksi tehosekoittimessa). Lisää seokseen sipuli ja karpalot kevyesti sekoittaen, eli ei tehosekoittimessa. Tarkista maku.

Jauha keksit hienoksi ja sekoita niihin voisula. Pane irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele vuoka ja painele pohjalle keksimuru-voiseos. Kaada päälle täyte ja koristele salvianlehdillä. (Reseptissä käsketään myös voitelemaan päällinen oliiviöljyllä mutta en keksinyt miten sen olisi saanut nätisti siveltyä niin ettei tasaiseen pintaan tule esimerkiksi sudin jälkiä. Jätin siis väliin, eikä pinta erityisesti tummunut paiston aikana.) Paista 190 asteessa noin tunti. Anna tasoittua kymmenisen minuuttia ennen kuin siirrät tarjoiluvadille. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti